Probiotyki – z czym się je je

probiotyki     Mówi się o nich czynnościowa żywność, kultury bakterii lub przyjazne bakterie. Probiotyki, bo o nich mowa, nazwę zawdzięczają swoim właściwościom i efektom działania. Dla życia – tylko tyle i aż tyle niesie za sobą tłumaczenie greckiego pro bios. O ogólnym dobroczynnym działaniu probiotyków wie niemal każdy, ale czym tak naprawdę one są? Gdzie się znajdują? Po co? I jak dostarczać je organizmowi?
     Światowa Organizacja Zdrowia WHO definiuje probiotyki jako „żywe drobnoustroje, które podane doustnie w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Probiotyki to głównie konkretne szczepy bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium (są to bakterie kwasu mlekowego) oraz drożdży Saccharomyces boulardii. Ich poszczególne działania nieznacznie różnią się od siebie, aczkolwiek ogólnie probiotyki mają za zadanie zajęcie przewodu pokarmowego, by stworzyć w nim właściwą florę bakteryjną oraz działać stymulująco na układ odpornościowy, pomagając w ten sposób zwalczać infekcje różnego pochodzenia i im zapobiegać.
     Dobroczynne działanie jest pojęciem ogólnym i zazwyczaj niewiele oznacza dla przeciętnego człowieka. Zwykło się mawiać, że jeśli coś działa na wszystko, to nie działa na nic. Co zatem kryje się za tajemniczą dobroczynnością?
[smartads]
     Potwierdzone wynikami badań działanie probiotyków obejmuje m.in.: zapobieganie zakażeniom jelitowym, a więc zatrzymanie namnażania się chorobotwórczych mikroorganizmów poprzez produkcję kwasów organicznych. W tym przypadku udowodniono, że probiotyki działają skutecznie zarówno na wirusy (np. rotawirusy), jak i bakterie (np. bakterie wywołujące biegunkę, E. coli). Ponadto niwelują lub znacząco łagodzą objawy nietolerancji laktozy wskutek wytwarzania enzymu pomagającego zmetabolizować ten cukier. Łagodzą stany zapalne przewodu pokarmowego, stymulują układ odpornościowy, zapobiegają osteoporozie, obniżają poziom cholesterolu we krwi, rozkładają substancje rakotwórcze, regulują zmienioną, np. na skutek antybiotykoterapii, florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz łagodzą grzybicze i bakteryjne infekcje pochwy, zapobiegając ich nawrotom.
     Bakteriom probiotycznym przypisuje się także zdolność zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób alergicznych (również alergii na białko mleka krowiego) u dzieci, pod warunkiem podawania ich ciężarnej w końcowym etapie ciąży oraz jej dziecku po urodzeniu aż do skończenia przez nie 6 miesięcy.

Dodaj komentarz