Niedawno pojawiły się w sklepach truskawki, co prawda nie są to te nasze, polskie – aromatyczne i pyszne, ale ich widok spowodował, że natychmiast zapragnęłam je zjeść. Jako, że truskawki teraz, głównie dobrze wyglądają, polecam Wam do wypróbowania przepis na sałatkę z rukoli z truskawkami. Może połączenie tych składników nie jest często spotykane, ale mogę zagwarantować niezwykłe doznania dla Waszych kubków smakowych. Truskawki wraz z orzechowym posmakiem rukoli, parmezanem, prażonymi ziarnami słonecznika i gęstym syropem balsamicznym o smaku truskawkowym to po prostu rewelacyjne, świeże połączenie smaków.
Sałatka z rukoli z truskawkami
Składniki:
– rukola (pojemniczek lub 2 garści)
– 1 szklanka świeżych truskawek
– 50 g parmezanu (pokrojony w słupki lub wiórki)
– 2 łyżki gęstego syropu balsamicznego o smaku truskawkowym,
– garść ziarna słonecznika (lub orzeszków pinii),
– pieprz
[smartads]
Wykonanie:
Rukolę i truskawki umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w półplasterki. Jeśli chcemy, by sałatka była słodsza, pokrojone truskawki można lekko posypać cukrem i odstawić na kilka minut, aby puściły sok. Ułożyć na talerzach rukolę, posypać truskawkami, wiórkami parmezanu, podprażonym na patelni słonecznikiem lub orzeszkami pinii. Skropić syropem balsamicznym. Posypać grubozmielonym pieprzem (np. kolorowym). Można zmienić smak sałatki dodając zamiast parmezanu ser feta albo kozi, zamiast słonecznika prażone migdały. Jeśli nie macie gęstego sosu balsamicznego można go zrobić samodzielnie.