Witaminy zimą – skąd je brać?

Tymianek
     Tymiankiem można doprawiać potrawy rybne i mięsne, wędliny, pasztety, a także sosy i zupy. Zawiera witaminy z grupy B, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne. Ma właściwości napotne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Działa wzmacniająco na układ odpornościowy.


Mięta
     Z mięty można przygotować napar, jej listki doskonale pasują też do kuskusu, jogurtowych sosów. Mięta zawiera witaminy: A, C oraz minerały: magnez, potas, wapń, żelazo. Pomocna jest przy leczeniu migreny i bólów głowy, rozrzedza śluz i łagodzi ból gardła. Herbatka miętowa polecana jest przy dolegliwościach żołądkowych.
Oregano
     Działa przeciwbakteryjnie, przeciwskurczowo, moczopędnie, poprawia pracę układu trawiennego. Zawiera flawonoidy, garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne. Pasuje do sałatki z duszonej cukinii, papryki i bakłażana, jest nieodzownym dodatkiem do pizzy i sosów pomidorowych.
Majeranek
     Pobudza apetyt, dostarcza soli mineralnych i kwasów organicznych, działa przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo, przeciwzapalnie. Majeranek podkreśla smak potraw mięsnych, pasuje również do zup z warzyw strączkowych.

[smartads]
Rzeżucha
     Aby wyhodować rzeżuchę wystarczy wysiać jej nasiona na talerzyku, na ligninie lub wacie. Warto ją dodawać do twarożków, sałatek lub kanapek, ponieważ dostarcza witamin A, B, E i PP oraz minerałów takich jak jod, mangan, magnez, potas, wapń, żelazo. Rzeżucha poprawia apetyt, pobudza przemianę materii, ma właściwości moczopędne. Regularnie jedzona korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
Kiełki
     Nasiona można kiełkować w słoiku lub na sitku czy ligninie. Kiełki wzrastają kilka dni, należy uważać, aby miały cały czas wilgotno. Kiełki to kopalnia witamin i minerałów, bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki: witaminy A, B, C, E, H. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy – lit, chrom. Można hodować kiełki słonecznika, lucerny, rzodkiewki, rzeżuchy, brokułów czy owsa. Są gotowe do spożycia, gdy osiągają wysokość około dwóch centymetrów.

izajka

Dodaj komentarz